Menu
Ontslagen werknemers van Swissport krijgen 3,7 miljoen euro van EU om nieuw werk te vinden

Ontslagen werknemers van Swissport krijgen 3,7 miljoen euro van EU om nieuw werk te vinden

- Brussel
Sociale Zaken Arbeid
3 min. leestijd

Het Europees Parlement keurde gisterenavond de steunaanvraag van bagageafhandelaar Swissport bij het Europees Globaliseringsfonds goed met 660 stemmen voor en 29 stemmen tegen. Na de goedkeuring in de Raad op 3 juni is het dossier rond. Daarmee krijgen de bijna 1.500 ontslagen werknemers 3,7 miljoen euro ondersteuning in hun zoektocht naar een nieuwe baan.

Europees Parlementslid Cindy Franssen: “We zijn zeer tevreden dat de aanvraag van Swissport goedgekeurd is door het Europees Parlement en door de Raad. Met dit geld van het Europees Globasliseringsfonds krijgen de ontslagen werknemers van Swissport individuele steun voor de zoektocht naar een nieuwe baan, carrièreadvies, bijscholing, herscholing, coaching en ondernemerschap. Daarom werkt het mee als sociaal vangnet voor de 1468 werknemers die vorig jaar in één klap hun job verloren door de impact van COVID-19 op de Belgische luchtvaartsector. Dit is precies waarom het fonds is opgericht, namelijk steun voor werknemers van bedrijven die getroffen worden door grensoverschrijdende crisissen. Naast COVID-19, kunnen er dus ook aanvragen ingediend worden voor de gevolgen van Brexit of zelfs omwille van klimaatverandering.”

Vlaams Minister van Werk en Economie Hilde Crevits: “Exact een jaar geleden, in juni 2020, in volle coronacrisis, leidde het faillissement van Swissport tot een ontslag van bijna 1.500 werknemers in België. 791 van de bijna 1.500 ontslagen werknemers zijn Vlamingen en dus meteen ook de grootste groep. Het is heel goed dat het Europees Parlement de steunaanvraag heeft goedgekeurd. De totale kosten van alle steunmaatregelen bedragen 6,2 miljoen euro, waarvan 3,7 miljoen euro vanuit het Europees Globalisatiefonds komt. Vlaanderen draagt zelf nog eens 2,6 miljoen euro bij. Allemaal om de 1.500 werknemers zo snel mogelijk naar een nieuwe job toe te leiden. Dankzij ondermeer de verschillende opleidingen en begeleidingen bij VDAB en de sociale interventie adviseurs van VDAB hebben ruim 500 van de getroffen Vlaamse werknemers al die nieuwe job gevonden. De goedkeuring vandaag is dan ook een belangrijke beslissing voor alle getroffen werknemers in België.”

Europees Globaliseringsfonds

Cindy Franssen: “Het Europees Globaliseringsfonds (EGF) bestaat sinds 2007 en biedt steun aan werknemers die hun baan verliezen door structurele veranderingen als gevolg van globalisering. Voor België is het globaliseringsfonds van groot belang, denk bijvoorbeeld aan de automobielsector in Vlaanderen (Ford Genk) en de staalsector in Wallonië (Caterpillar). De voorbije jaren ontving België 41 miljoen euro aan ondersteuning. Dit is ongeveer 10% van alle aanvragen en heeft betrekking op 16.500 werknemers, het tweede hoogste aantal in de EU. Vanaf 1 januari is het fonds uitgebreid van 150 miljoen naar 186 miljoen euro per jaar, een stijging met bijna een kwart.

Achtergrondliteratuur:

Voor steunaanvragen vanaf 1 januari 2021 is er een vernieuwd Europees Globaliseringsfonds, dat mee onderhandeld is door Cindy Franssen in het Europees Parlement. Er komen nu meer soorten herstructureringen in aanmerking voor steun. Voordien ging het enkel om de herstructureringen door economische globalisering. Nu komen daar andere redenen bij, zoals onder andere de ecologische transitie als antwoord op de klimaatverhitting, digitalisering en Brexit. De lat wordt ook lager gelegd van 500 naar 200 ontslagen werknemers, zodat meer werknemers vanuit kmo’s aanspraak kunnen maken op ondersteuning bij de zoektocht naar een nieuwe baan.

https://www.consilium.europa.eu/media/50049/st09309-en21.pdf

Versterkt sociaal vangnet dankzij hernieuwd Europees Globaliseringsfonds: “Cruciale steun na corona en Brexit” - Cindy Franssen

Texts adopted - European Globalisation Adjustment Fund (EGF) 2021-2027 ***II - Tuesday, 27 April 2021 (europa.eu)

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen