Menu
Commissie volgt Parlement en lanceert wetgeving om platformwerkers te beschermen

Commissie volgt Parlement en lanceert wetgeving om platformwerkers te beschermen

- Brussel
Sociale Zaken Arbeid
3 min. leestijd

De Europese Commissie heeft donderdag haar voorstel van richtlijn voor betere arbeidsomstandigheden voor platformwerkers gepresenteerd. Europees Parlementslid Cindy Franssen: “Ik ben uitermate tevreden dat de Commissie het voorstel volgt dat het Parlement in september goedkeurde. Door een herclassificatie van platformwerkers en de omgekeerde bewijslast, zullen tot 5,5 miljoen Europeanen van een betere sociale bescherming kunnen genieten.”

De Europese Commissie presenteert vandaag het voorstel van richtlijn voor het statuut van platformwerkers, nadat er de voorbije maanden consultaties plaats vonden met de sociale partners. In september keurde het Europees Parlement al een rapport goed waar het onder andere pleitte dat platformwerkers voortaan als werknemers worden geclassificeerd, tenzij het platform kan aantonen dat ze wel degelijk zelfstandig zijn. Deze omgekeerde bewijslast wordt ook overgenomen in het voorstel van de Commissie.

Cindy Franssen, Europarlementslid (CD&V): “In de EU werken 28 miljoen werknemers voor online platformen zoals Uber, Deliveroo of Bolt. Naar schatting werken zo’n 5,5 miljoen van hen momenteel als schijnzelfstandigen, met alle bijhorende sociale gevolgen. Door als (schijn)zelfstandige te werken, bouwen werknemers minder sociale rechten op en ligt hun verloning beduidend lager. Zo wordt een Deliveroo koerier met een statuut als (schijn)zelfstandige uitgebuit aan een loon dat gemiddeld 50% lager ligt dan het minimumloon als werknemer[1]. De EU telt al twintig miljoen werkenden die flirten met de armoedegrens. Uit onderzoek blijkt dat risico groter bij medewerkers van platformen, mede door het gebrek aan regels. Dat kan zo niet verder.”

De Commissie voorziet, net zoals het Parlement, ook in regels voor de algoritmes die de platformwerkers aansturen en controleren. Cindy Franssen: “Het is goed dat er paal en perk wordt gesteld aan de macht van de algoritmes. Er wordt nu ingezet op een transparant, niet-discriminerend en ethisch algoritmemanagement. Het voorstel van richtlijn verplicht de bedrijven om algoritmegegevens te delen en de arbeidsvoorwaarden te respecteren.”

In de voorbije jaren verloren platformbedrijven heel wat rechtszaken in verschillende Europese landen over de schijnzelfstandigheid van haar medewerkers. Maar gisteren besliste een Brusselse rechtbank dat het onvoldoende redenen ziet om Deliveroo koeriers als werknemers te beschouwen.  In Nederland en Spanje werd Deliveroo voor soortgelijke zaken wel veroordeeld.

Franssen: “De uitspraak van de Brusselse rechtbank bewijst nogmaals de nood aan een gecoördineerde Europese wetgeving. Het gebruik van online deelplatformen is sinds de pandemie enorm gestegen. We moeten deze nieuwe technologieën zeker omarmen, maar enkel op voorwaarde dat haar medewerkers van dezelfde sociale rechten kunnen genieten als de traditionele werknemers. Daarom moet er dringend een einde worden gesteld aan het verdienmodel waarbij alle lusten voor de platformen zijn en en de lasten voor de hardwerkende medewerkers.”

De onderhandelingen met de lidstaten zullen starten in de komende maanden.

[1] https://www.bruzz.be/economie/maaltijdkoeriers-veroverden-de-stad-dit-fraude-en-uitbuiting-maar-er-ook-hoop-2021-04-21

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen