Menu
Wereldkankerdag: Kinderen met kanker verdienen bijzondere aandacht

Wereldkankerdag: Kinderen met kanker verdienen bijzondere aandacht

- Brussel
Kanker Volksgezondheid
2 min. leestijd

Kanker is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Maar dankzij vroege opsporing en een doeltreffende behandeling worden steeds meer kankers genezen. Desondanks verschillen overlevingskansen nog, ook binnen de Europese Unie. Specifiek voor kinderkankerpatiënten kan dit verschil oplopen tot 20% naargelang de lidstaat. Europees Parlementslid Cindy Franssen: “Er is nood aan meer onderzoek, meer gespecialiseerde behandeling en meer aangepaste zorg voor kinderen. Kanker is altijd een vreselijke ziekte en emotioneel zwaarder als kinderen en jongeren ermee worden geconfronteerd”.

Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak door ziekte bij kinderen. Bij meer dan 15 500 kinderen en adolescenten werd kanker vastgesteld in Europa in 2020. Daarvoor verloren 2 000 jonge patiënten het leven. Daarnaast krijgen kinderen ook veel vaker te maken met zeldzame kankers. Een samenwerking die de grenzen overschrijdt kan hier een ommezwaai maken.

Cindy Franssen: “Het Europees Kankerplan heeft als doel kankerzorg overal in de EU te verbeteren. Ik blijf daarin pleiten voor een 360°-benadering met voldoende aandacht voor alle aspecten van de ziekte. Daarin verdienen kinderen, jongeren en adolescenten speciale aandacht. Zij worden met de ziekte geconfronteerd op een uniek moment in hun leven en komen voor specifieke uitdagingen te staan, zowel op medisch, psychologisch als persoonlijk vlak. Wat de initiatieven voor AYA’s (Adolescents & Jong Adults) op dit vlak bereiken is indrukwekkend.”

Grootste verschillen volwassenen en kinderen

Ook al is de naam van de ziekte hetzelfde, kanker bij kinderen of volwassen zijn niet gelijk aan elkaar. Er is een grote nood aan gespecialiseerde behandelingen op maat van kinderen. De meeste behandelingen zijn immers ontwikkeld voor volwassenen met kanker en werken minder goed bij kinderen. Daarnaast is wetenschappelijk onderzoek naar kanker bij kinderen of jongeren duurder en moeilijker dan bij volwassenen. Tegelijk is ook het investeringsrendement kleiner voor de farmaceutische industrie.

Er zijn dus meerdere factoren die ervoor zorgen dat de opties qua behandeling schaarser zijn voor kinderen en jongeren. Er bestaan reeds verschillende initiatieven om toch meer investeringen naar onderzoek in kinderkankers te sturen, maar de innovatie in behandelingen voor volwassen gaat veel sneller en verder.

Cindy Franssen: “Kinderkankeronderzoek staat vandaag voor verschillende uitdagingen. We hebben nood aan meer investeringen en meer grensoverschrijdende samenwerking. Daarnaast moeten we ook zorgen voor gespecialiseerde en leeftijdsspecifieke zorg op meerdere vlakken. Zo moeten patiënten bijvoorbeeld ook contact hebben met leeftijdsgenoten die met dezelfde problemen en vragen kampen.”

Na kanker start de toekomst opnieuw

Ook na de ziekte staan kinderen en jongeren voor andere uitdagingen dan oudere kankerpatiënten. Zij zitten fysiek, cognitief en emotioneel nog in volle ontwikkeling. Daarnaast worden zij ook op latere leeftijd met de gevolgen van hun kanker of behandeling geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat een kankerbehandeling vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. De opvolging, zowel medisch als psychologisch, ligt dan ook moeilijker of dient langer te worden aangehouden. Dat kunnen we verbeteren door per patiënt een digitale klinische geschiedenis in te voeren. Zo hebben alle zorgverleners toegang tot de nodige info.

Cindy Franssen: “Jongeren worden geconfronteerd met kanker op een cruciaal moment in hun leven. Op hun leeftijd zouden ze net zorgeloos moeten zijn. Ze zouden de wereld, zichzelf en elkaar moeten verkennen. Ze krijgen vriendinnetjes of vriendjes. Ze studeren, vinden een baan en denken misschien aan een relatie ... Als ze met kanker te maken krijgen, lopen ze op vele vlakken een achterstand op. Dat maakt het hen alleen maar lastiger om mee om te gaan.”

Verder hebben ex-kinderkankerpatiënten vaak meer problemen om later een verzekering aan te sluiten. Daarom is het Recht op Vergeten van groot belang. Dat houdt in dat een verzekeringsmaatschappij na verloop van tijd geen verzekering mag weigeren of extra premie mag aanrekenen bij personen die kanker hebben gehad.

Perscontact

Seppe Gallon
Adviseur Klimaat & Gezondheidszorg
+32 476 37 24 08
seppe.gallon@europarl.europa.eu

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen