De Europese Commissie heeft vrijdagmiddag enkele zeer kordate maatregelen genomen ter ondersteuning van de lidstaten in hun strijd tegen het coronavirus. Het gaat om steun voor getroffen werknemers, de verdere aanpak door nationale overheden en het beschermen van de gezondheidszorgsystemen. Verder gaat de Commissie soepeler om met de regels omtrent staatssteun en komt er extra bescherming voor kmo's.
Cindy Franssen, lid van de commissie volksgezondheid: "Deze nieuwe maatregelen van de Europese Commissie zijn ontzettend welkom. Een aantal ervan werden verwacht, maar de specifieke steun voor werknemers en de gezondheidszorgsystemen is echt nieuw. De getroffen werknemers kunnen rekenen op steun uit het globaliseringsfonds en de lidstaten kunnen extra middelen inzetten ter ondersteuning voor de gezondheidszorg."
"De gezondheid van de Europeanen staat op het spel. Het zal nu zaak zijn om deze maatregelen zo snel mogelijk in wetgeving om te zetten. Daarom is het nodig dat we overgaan tot de spoedprocedure, zodat de lidstaten én de inwoners snel het verschil voelen."
Deze maatregelen nam de Europese Commissie:
- Inzet van 179 miljoen euro uit het Europees Globaliseringsfonds voor getroffen werknemers.
- Inzet van 800 miljoen euro uit het Solidariteitsfonds om de overheden te ondersteunen in de aanpak van Corona.
- 8 miljard euro Europese middelen die ze normaal hadden moeten teruggeven in 2020, mogen de lidstaten houden en inzetten ter ondersteuning van het gezondheidszorgsysteem (bv. voor de financiering van medische apparatuur en medicijnen, test- en behandelingsfaciliteiten, …) of tijdelijke werktijdverkortingsmaatregelen.
- Nationale staatssteun aan getroffen werknemers (bv. loon bij werktijdverkorting), consumenten (bv. vliegtickets) en kmo’s (bv. horeca) wordt uitzonderlijk door de vingers gezien
- 8 miljard euro uit het Europees Investeringsfonds voor onmiddellijke steun aan getroffen kmo’s. De komende weken zal 1 miljard EUR uit de EU-begroting worden overgeheveld als garantie voor het Europees Investeringsfonds om banken te stimuleren om liquiditeit te verschaffen aan kmo's en midcaps. Dit zal ten minste 100.000 Europese kmo's en kleine midcaps helpen met ongeveer 8 miljard euro aan financiering.