Menu
Europese groepsaankopen moeten strijd tegen zeldzame kankers bij kinderen versterken

Europese groepsaankopen moeten strijd tegen zeldzame kankers bij kinderen versterken

- Brussel
Kanker Volksgezondheid
3 min. leestijd

De EVP-Fractie wil dat Europese landen samenwerken in de strijd tegen kanker en het aantal sterfgevallen als gevolg van kinderkanker en zeldzame kanker terugdringen.

"Kanker bij kinderen is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak door ziekte bij kinderen van één jaar en ouder. Vorig jaar werd bij meer dan 15 500 kinderen en adolescenten in de EU kanker vastgesteld en stierven meer dan 2 000 jonge patiënten aan de ziekte. We moeten deze aantallen dringend omlaag brengen", zegt Cindy Franssen (CD&V), lid van het Europees Parlement en woordvoerster van de EVP-Fractie voor de strijd tegen kanker. Vandaag vindt in de Bijzondere Commissie voor Kankerbestrijding een debat plaats over onderzoek, behandeling en verzorging van pediatrische, adolescente en zeldzame kankers.

Franssen legt uit dat zeldzame kankersoorten vanwege hun uitzonderlijk voorkomen vergelijkbare problemen hebben met betrekking tot diagnose en behandeling. "Patiënten hekrijgen moeizaam toegang tot een tijdige en nauwkeurige diagnose, hooggespecialiseerde zorg en adequate behandelingen. In heel Europa worden de gezondheidszorgsystemen geconfronteerd met uitdagingen zoals slechte onderzoeksmogelijkheden, moeilijkheden bij klinische proeven - vooral voor adolescenten en jonge volwassenen - en een gebrek aan therapieën in het algemeen. Als we samenwerken, kunnen we ervoor zorgen dat elke patiënt, ongeacht zijn leeftijd of de plaats waar hij vandaan komt, een gelijke en tijdige diagnose krijgt en kunnen we de bestaande trend ombuigen. Je overlevingskansen mogen niet gebaseerd zijn op de plaats waar je geboren bent", voegt Franssen toe.

"Europa kan echt een toegevoegde waarde zijn in de strijd tegen zeldzame kankers. Door innovatie aan te moedigen om in te spelen op onvervulde behoeften, zal het Europese kankerbestrijdingsplan ervoor zorgen dat patiënten in heel Europa toegang krijgen tot hoogwaardige behandelingen en nieuwe therapieën wanneer zij die nodig hebben. Het zal ook essentiële geneesmiddelen voor kankerpatiënten in de hele EU beschikbaar en betaalbaar maken, bijvoorbeeld door gezamenlijke aanbestedingen", aldus Franssen.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen