Menu
Europees Parlement keurt nieuw gezondheidsprogramma goed

Europees Parlement keurt nieuw gezondheidsprogramma goed

- Brussel
Kanker Volksgezondheid
3 min. leestijd

Het Europees Parlement keurde deze week het nieuwe Europees gezondheidsprogramma EU4Health goed met 631 stemmen voor & 32 tegen. Cindy Franssen: “De goedkeuring van dit nieuw gezondheidsprogramma is een eerste stap richting een Europese Gezondheidsunie. De laatste maanden toonden aan dat de Europese gereedschapskist op vlak van volksgezondheid te beperkt was. De hoge ambities voor de uitbouw van een Europese gezondheidsunie verdient een ambitieus budget.”

Cindy Franssen, Europarlementslid voor CD&V: “De COVID-19 pandemie toont aan dat meer Europese samenwerking op vlak van gezondheid essentieel is. Dat is zo in noodsituaties, maar geldt evengoed ook daarbuiten. De opdracht is dan ook duidelijk: de EU beter voorbereiden op toekomstige grensoverschrijdende gezondheidscrisissen, het wegwerken van de bestaande ongelijkheden tussen de verschillende lidstaten, de gezondheidszorg digitaliseren en de Europese autonomie in de productie van geneesmiddelen ondersteunen. Op dit ogenblik zijn we voor medicijnen en medisch materiaal nog te afhankelijk van derde landen.”

“Eén van onze bijkomende prioriteiten voor de komende jaren is de opvoering van de Europese strijd tegen kanker. Dit is een zeer duidelijk voorbeeld van de stappen die we nog vooruit kunnen zetten op vlak van gezondheidszorg in de EU, vooral door sterker te gaan samenwerken. We willen dat alle patiënten over de hele Unie toegang hebben tot zo goed mogelijke zorg. En dit zowel voor, tijdens als na de ziekte. Zo willen we echt een verschil maken en de overlevingskansen voor alle patiënten verhogen. Het EU4Health programma zal in grote mate bijdragen tot het financieren van deze plannen.”

“Dat we hier nu definitief een programma van 5,1 miljard euro voor goedkeuren, is dan ook heel goed nieuws. Nadat de lidstaten dit tijdens de onderhandelingen over de meerjarenbegroting fors hadden teruggebracht bleef het Parlement vragen om een ambitieuzer budget. Sterkere samenwerking en een betere gezondheidszorg, dat komt alle Europeanen ten goede. Het is hoog tijd dat we de gezondheid eerst plaatsen. Met deze beslissing doen we dit ook.”

Het EU4Health prgramma maakt deel uit van de Europese meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen