Menu
Europese Commissie lanceert eerste initiatieven richting Europese gezondheidsunie

Europese Commissie lanceert eerste initiatieven richting Europese gezondheidsunie

4 min. leestijd

De Europese Commissie heeft vandaag haar langverwachte Europees gezondheidspakket voorgesteld. Naast wetgeving voor ernstige grens-overschrijdende bedreigingen van de gezondheid, wil de Commissie ook het mandaat versterken van het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) en het Europees centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC). “Deze voorstellen zijn een eerste stap richting een Europese gezondheidsunie. Sinds de uitbraak van de coronacrisis is de roep voor een sterkere Europese Unie op vlak van grensoverschrijdende gezondheidszorg terecht sterk toegenomen”, weet Cindy Franssen, Europees Parlementslid voor CD&V.

In september, tijdens haar State of the Union, ijverde Commissievoorzitter Ursusla Von der Leyen al voor een sterkere Europese gezondheidsunie. Vandaag stelt de Commissie in het kader daarvan een eerste brede mededeling voor met drie wetgevende initiatieven: “Het voorstel vandaag wil eerst en vooral bindende wetgeving in de vorm van een verordening die de Europese Unie een sterkere rol geeft in grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen zoals het coronavirus. Dit moet de EU in staat stellen om sneller de touwtjes in handen te nemen en op die manier het lappendeken aan tegenstrijdige nationale maatregelen beter te beheersen. Deze nieuwe wetgeving heeft vier speerpunten: versterkte paraatheid, versterkt toezicht door de EU, verbeterde gegevensrapportering en de mogelijkheid tot de afkondiging van een noodsituatie. Dit laatste moet leiden tot meer coördinatie en maakt de ontwikkeling, opslag en aanbesteding van crisisrelevante producten mogelijk.”

Cindy Franssen: "Dit moet de EU in staat stellen om sneller de touwtjes in handen te nemen en op die manier het lappendeken aan tegenstrijdige nationale maatregelen beter te beheersen."

“Verder doet de Commissie ook waar wij al van in het voorjaar voor pleiten in het Europees Parlement”, zegt Cindy Franssen. “Ze versterkt het mandaat van het EMA en ECDC, zodat deze agentschappen veel sneller en beter kunnen reageren en coördineren bij een nieuwe pandemie. De uitbreiding van het mandaat van ECDC gaat over epidemiologsiche surveillance, het mobiliseren van de EU-taskforce voor gezondheid en het opbouwen van een netwerk van referentielaboaratoria in de Unie. Het EMA moet daarentegen het risico op tekorten aan de meest noodzakelijke geneesmiddelen monitoren en beperken, wetenschappelijk advies geven over geneesmiddelen, studies coördineren om de doeltreffendheid en de veiligheid van vaccins te controleren en klinische proeven coördineren.”

Later dit jaar zal de Commissie ook nog haar farmaceutsiche strategie voorstellen, die tekorten van medicijnen moet aanpakken, en tegen eind 2021 komt ze met een nieuwe autoriteit voor de respons op noodsituaties inzake volksgezondheid (HERA, Health Emergency Response Authority): “Dit alles kadert in de nood om ons veel beter te wapenen tegen uitdagingen op gezondheidsvlak. Dit coronavirus heeft ons allen en op alle vlak in snelheid gepakt, ook de Europese Unie. Het is zeer positief om te zien dat de Commissie - minder dan 10 maanden na de uitbraak van het virus - meteen concrete initiatieven neemt om in de toekomt beter voorbereid te zijn. Ook de geplande conferentie over de toekomst van Europa zal daartoe belangrijk zijn, want Von der Leyen wil er de Europese bevoegdheden op het gebied van gezondheidszorg herdenken. Op die manier wordt stap voor stap de weg geplaveid voor een Europese gezondheidsunie”, besluit Cindy Franssen.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen