Menu
170 mln euro steun voor werknemers getroffen door harde Brexit

170 mln euro steun voor werknemers getroffen door harde Brexit

Sociale Zaken Brexit
3 min. leestijd

Het Europees Parlement stemde op dinsdag 22 oktober met een grote meerderheid (516 voor, 23 tegen) voor de uitbreiding van het Europees Globaliseringsfonds naar werknemers die getroffen worden door de gevolgen van de Brexit. Als schaduwrapporteur voor het EGF in het Europees Parlement wil Franssen het fonds ook maximaal inzetten voor collectieve aanvragen voor kmo’s, die de ruggengraat van de Europese en Vlaamse economie vormen. 

Cindy Franssen: “Het Europees Globaliseringsfonds (EGF) kan ingezet worden voor werknemers die hun baan verliezen door herstructureringen als gevolg van globaliseringsfactoren, bijvoorbeeld een groot bedrijf met meer 500 werknemers zoals Carrefour of Ford Genk. Nu een Brexitakkoord op 31 oktober opnieuw onzeker lijkt, is het cruciaal dat het Europees Globaliseringsfonds klaarstaat met belangrijke en broodnodige steun voor Belgische werknemers in geval van een harde Brexit. Vlaanderen is samen met Ierland en Nederland een van de regio’s die het hardst getroffen zal worden door een mogelijke harde Brexit.

"Dit is een cruciaal dossier: er komt meer dan 170 miljoen euro vrij vanaf 1 november tot eind 2020 voor werknemers getroffen door een harde Brexit.”

Maar liefst 28.000 banen staan onder druk, onder meer in de havens, textiel en voedingssectoren, maar ook in heel wat kmo’s. Om de werknemers van die bedrijven en sectoren te kunnen helpen, moeten we snel kunnen reageren, eigenlijk al vanaf de dag dat de Brexit effectief plaatsvindt. Daarom pleit ik voor maximale flexibiliteit voor kmo’s. Dit is een cruciaal dossier: er komt meer dan 170 miljoen euro vrij vanaf 1 november tot eind 2020 voor werknemers getroffen door een harde Brexit.”

Door de aanpassing wordt het huidige fonds voor de resterende periode (2020) opengesteld om financiële steun te geven in geval van herstructureringen als gevolg van een Brexit zonder akkoord. Ook kmo’s kunnen aanspraak maken op die steun. Zeker voor de Vlaamse economie is dat van belang: kmo’s vormen de ruggengraat van onze economie en volgens ruwe schattingen dreigt minstens 70% van het Vlaamse jobverlies bij kmo’s te liggen in de textiel, visserij en agro-voedingssector.

Mogelijkheden voor kmo’s bestaan, maar worden onderbenut

Op initiatief van Europarlementslid Cindy Franssen werd daarom een amendement ingediend om maximale flexibiliteit aan de dag te leggen bij het aanvragen en goedkeuren van steunmaatregelen voor kmo’s. Dat initiatief wordt mee ondersteund door de liberale, socialistische, groene en communistische fracties in het Europees Parlement. De bestaande uitzonderingen voor ontslagen van minder dan 500 werknemers of ontslagen samengeteld uit verschillende kmo’s werden nog maar een drietal keer gebruikt in de voorbije tien jaar. Als het tot een harde Brexit komt, is het cruciaal voor een regio als Vlaanderen dat we de steunmaatregelen ook voor kmo’s kunnen inzetten

Sinds de lancering in 2007 heeft het fonds 635 miljoen euro vrijgemaakt om 147.000 ontslagen werknemers en jongeren te begeleiden naar een nieuwe baan. België is - helaas - een van de belangrijkste bevoordeelden, met 10% van alle cases in de voorbije 10 jaar, goed voor 41 miljoen euro, en 16.500 werknemers, het tweede hoogste aantal in de EU (na Frankrijk). Bekende cases zijn de automobielsector in Vlaanderen (Ford Genk), en de staalsector in Wallonië (Caterpillar).

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen