Menu
Herziening Europese drinkwaterrichlijn: “Gezond, betaalbaar en toegankelijk water voor alle Europeanen”

Herziening Europese drinkwaterrichlijn: “Gezond, betaalbaar en toegankelijk water voor alle Europeanen”

Volksgezondheid
4 min. leestijd

Het Europees Parlement keurde deze week de herziening van de Europese regels voor drinkwater goed. “Enkele jaren geleden riepen meer dan 1,8 miljoen Europeanen via het Europees burgerinitiatief Right2Water op tot betere toegang tot gezond drinkwater. Na lange onderhandelingen is de nieuwe wetgeving vandaag een realiteit. Het doel is helder: toegankelijk, betaalbaar en gezond drinkwater in de hele Europese Unie”, zegt Cindy Franssen, Europees Parlementslid van CD&V.

Cindy Franssen: “Er bestond natuurlijk al  wetgeving die de hoge kwaliteit van het drinkwater in de EU verzekerde, maar die moest aangepast worden aan nieuwe realiteiten. Zo komen er bijvoorbeeld steeds nieuwe varianten van chemische stoffen op onze Europese markt. Tegelijk groeit onze wetenschappelijke kennis. Daarom is het cruciaal dat we nu de lijst van chemische stoffen die niet in ons water thuishoren aanscherpen, met bijhorende parameters. Microplastics en verschillende hormoonverstorende stoffen hebben nu eenmaal geen plaats in onze leefomgeving, laat staan in ons drinkwater. Voor sommige stoffen zoals Bisfenol A, lood en PFAS introduceren we strengere drempelwaarden. Dit zijn stoffen met heel negatieve effecten op de volksgezondheid. Lood is een kankerverwekkende stof, terwijl PFAS bijvoorbeeld bijna niet af te breken zijn, opstapelen in je lichaam en nog jarenlang schadelijk blijven. Via een monitoringlijst kunnen we ook de aanwezigheid van andere schadelijke stoffen op de voet volgen in de toekomst.”

“Wanneer mensen betere toegang hebben tot gezond drinkwater en het vertrouwen in de kwaliteit toeneemt, heeft dit ook een onmiskenbaar positief gevolg voor ons milieu en het klimaat. Meer gebruik maken van kraantjeswater, privé en publiek, wil ook zeggen minder plastic flessen in omloop. Dat reduceert automatisch de plastic afvalberg die we vandaag kennen."

Voor het Parlement gaat het echter niet alleen om de kwaliteit van het water, maar ook om de beschikbaarheid ervan. “Het gaat zowel over de betaalbaarheid, als over de beschikbaarheid en de toegang tot drinkwater van bepaalde kwetsbare groepen.  Hier behouden de lidstaten de vrijheid om zo op maat gemaakte maatregelen te nemen voor specifieke groepen. Om de algemene beschikbaarheid op te krikken moet er ook meer worden ingezet op publieke drinkwaterfonteintjes en bijvoorbeeld het goedkoop of gratis aanbieden van kraantjeswater in restaurants of kantines. Een laatste bijkomend voordeel van deze herziening is dat kraantjeswater ook veel goedkoper is dan flessenwater. Gezonder kraantjeswater is dus tegelijk goed voor de mensen hun portefeuille”, aldus Franssen.

“Wanneer mensen betere toegang hebben tot gezond drinkwater en het vertrouwen in de kwaliteit toeneemt, heeft dit ook een onmiskenbaar positief gevolg voor ons milieu en het klimaat. Meer gebruik maken van kraantjeswater, privé en publiek, wil ook zeggen minder plastic flessen in omloop. Dat reduceert automatisch de plastic afvalberg die we vandaag kennen.”, besluit Cindy Franssen.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen