Menu
Green Deal gaat over veel meer dan klimaat

Green Deal gaat over veel meer dan klimaat

Volksgezondheid Klimaat
3 min. leestijd

Op woensdag 15 januari spreekt het Europees Parlement zich voor een eerste keer uit over de klimaatplannen van de nieuwe Europese Commissie, die vorige maand werden voorgesteld.

Europarlementslid Cindy Franssen, lid van de commissie Milieu en Volksgezondheid: “Om het vertrouwen van de burger te winnen, moet de Green Deal verder kijken dan het klimaat. We moeten de mensen tonen wat het hén oplevert. Door radicaal in te zetten op de aanpak van luchtvervuiling, hormoonverstoorders en giftige stoffen. Door jobs te creëren en iedereen mee te nemen. Dat kan enkel als Europa en de lidstaten voldoende extra middelen vrijmaken in de volgende Europese meerjarenbegroting.”  

De strijd tegen armoede en sociale uitsluiting staat bovenaan het bezorgdhedenlijstje van de Europeanen (31%), samen met de klimaatverandering (32%), blijkt uit de meest recente Eurobarometer. Franssen:

Om van het Europees klimaatbeleid een succes te maken, moet het ook een sociaal beleid zijn. De plannen van de Commissie om de komende jaren 100 miljard euro vrij te maken voor getroffen werknemers, zijn een goede evolutie. Maar gewoon middelen versluizen vanuit het Europees Sociaalfonds, is geen oplossing en treft de meest kwetsbaren."

"Europa en de lidstaten moeten extra middelen vrijmaken in de volgende Europese meerjarenbegroting. Wie pleit voor nieuw beleid, moet daden bij de woorden voegen.

De Europese Green Deal moet bovendien het aanknopingspunt zijn voor een ambitieuze Zero-Pollution strategie. Franssen: “De Green Deal gaat om meer dan het klimaat. Het gaat in de eerste plaats om de mens. De Commissie moet binnen de 6 maanden bindende wetgeving op tafel leggen om hormoonverstorende stoffen uit cosmetica, speelgoed en producten zoals potten en pannen te bannen. Dat moet de opstap zijn voor een breder actieplan om hormoonverstoorders en farma-residuen eindelijk aan te pakken. Van meer dan 70.000 chemische stoffen waar we dagelijks mee in contact komen, weet het Europees Chemicaliënagentschap niet eens of en hoe schadelijk ze zijn. Dat is totaal onaanvaardbaar voor de volksgezondheid. Bovendien kosten die stoffen door gezondheidsproblemen de Europese economie meer dan 150 miljard euro per jaar.”

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen