Op 17 juni 2020 stelde de Commissie haar plan voor om de zoektocht naar een vaccin tegen COVID-19 te ondersteunen en te versnellen. De normale ontwikkelingsfase voor een vaccin kan tot 10 jaar duren, terwijl onze doelstelling nu ligt op 12 à 18 maanden. In die zoektocht is het grootste probleem vaak niet de financiering van de research, maar wel van de testfase achteraf. Daarom wil de Europese Commissie bedrijven steunen tijdens deze fase, om zo ook het financieel risico te beperken. In ruil voor deze financiële steun, sluit ze namens de lidstaten afspraken die bepalen in welke tijdspanne, een bepaald aantal vaccins ter beschikking moet worden gesteld aan de lidstaten tegen een vooraf afgesproken prijs. Cindy Franssen ging op Radio 1 met Petra De Sutter (Groen) in gesprek over de rol van de Europese Unie in de zoektocht naar een vaccin.
Het volledige gesprek is hier te beluisteren.
Enkele quotes van Cindy Franssen:
"Als alle lidstaten elk afzonderlijk op zoek gaan naar een vaccin, dan verzwakken we de onderhandelingspositie van de Europese Unie. Daarom is het belangrijk het we het samen doen en dat de Europese Commissie met een strategie komt."
"De vier lidstaten hebben gezegd dat ze, wat ik noem, geen 'Trumpje' gaan doen door de vaccins in een nationalistische reflex voor zichzelf te houden. Het is de bedoeling dat er wordt samengewerkt. Het is dan ook de Europese Unie die kartrekker is op het wereldtoneel."
"Covid-19 heeft een aantal pijnpunten blootgelegd op vlak van gezondheid. Op vlak van medisch materiaal en medicijnen zijn er vaak tekorten. We zijn ook vaak afhankelijk van andere werelddelen op dat vlak. We moeten ons dus grote vragen stellen bij de productie binnenkort."
"In eerste instantie moeten we vaccins toedienen aan mensen in de frontlinie, het zorgpersoneel, de artsen en verpleegkundigen. Ook aan mensen met een zeer lage immuniteit, bijvoorbeeld door chemotherapie, of ouderen. Eerst de meest kwetsbaren, dat is het belangrijkste."
"De Europese Commissie is bereid om heel wat geld te gebruiken om de bedrijven te ondersteunen in de dure testfase, maar daar tegenover staan de voorafgaande overeenkomsten met de bedrijven. Die bepalen onder meer de prijs. Het kan niet zijn dat men tweemaal aan de kassa passeert. Eerst via heel veel overheidsmiddelen zonder dat daar transparantie zou zijn, en dan nogmaals via hele hoge prijzen waarvan de patiënt het slachtoffer is."
"Het zijn heel uitzonderlijke omstandigheden, daar moeten dan ook heel uitzonderlijke maatregelen op geboden worden."