Nadat de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken (EMPL) in het Europees Parlement het versterkte Europees Globaliseringsfonds op 27 januari 2021 goedkeurde, werd het vandaag ook in de plenaire zitting gestemd. Europees Parlementslid Cindy Franssen voerde de onderhandelingen namens de EVP-fractie als schaduwrapporteur: “Met de huidige coronacrisis en de nakende Brexit is dit hernieuwd en versterkt Europees Globaliseringsfonds broodnodig als sociaal vangnet voor onze werknemers. Intussen heeft Swissport al een eerste dossier ingediend voor zijn bijna 1.500 ontslagen werknemers.”
Cindy Franssen: “Het versterkte Globaliseringsfonds zal een belangrijke rol spelen in het post-corona tijdperk. We pleitten er vanuit het Europees Parlement tijdens de onderhandelingen onder meer voor om het fonds ook open te stellen voor nieuwe toekomstige uitdagingen op onze arbeidsmarkt zoals de digitalisering en de klimaattransitie. Maar bijvoorbeeld ook voor de gevolgen van Brexit, waarbij een Europees opvangnet heel belangrijk zal zijn voor onze Vlaamse en Belgische werknemers. Het Europees Parlement pleitte in 2019 al voor een dergelijke Brexit-uitbreiding in het toenmalige EGF. Ook de criteria om in aanmerking te komen voor middelen, hebben we versoepeld. Zo kwamen in het verleden enkel bedrijven met meer dan 500 ontslagen werknemers in aanmerking. Deze drempel hebben we sterk verlaagd tot 200 ontslagen werknemers, zodat meer werknemers vanuit kmo’s aanspraak kunnen maken op ondersteuning bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Het budget voor het vernieuwde EGF wordt ook opgetrokken tot 1,47 miljard euro voor de komende zeven jaar, wat een verhoging is van 24%.”
"3,7 miljoen euro steun voor 1.468 ontslagen werknemers Swissport"
Gisteren raakte bekend dat de Europese Commissie een aanvraag van Swissport voor EGF steun heeft goedgekeurd. De Commissie zou in totaal 3,7 miljoen euro vrijmaken voor de 1.468 ontslagen werknemers. Het voorstel van de Commissie moet de komende weken nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Raad.
“De voorbije jaren ontving België 41 miljoen euro aan ondersteuning. Dit is ongeveer 10% van alle aanvragen en heeft betrekking op 16.500 werknemers, het tweede hoogste aantal in de EU “
Het Europees Globaliseringsfonds (EGF) bestaat sinds 2007 en biedt steun aan werknemers die hun baan verliezen door structurele veranderingen als gevolg van globalisering. “Het fonds betaalt geen uitkeringen, maar kan steun bieden bij het zoeken naar een baan, carrièreadvies, bijscholing, herscholing, coaching en ondernemerschap. Voor België is het globaliseringsfonds van groot belang, denk bijvoorbeeld aan de automobielsector in Vlaanderen (Ford Genk) en de staalsector in Wallonië (Caterpillar). De voorbije jaren ontving België 41 miljoen euro aan ondersteuning. Dit is ongeveer 10% van alle aanvragen en heeft betrekking op 16.500 werknemers, het tweede hoogste aantal in de EU”, besluit Cindy Franssen.