Het Europees Parlement onderzocht de publieke opinie in en over de Europese Unie tijdens de coronacrisis. Uit de cijfers blijkt dat Europeanen meer solidariteit tussen de verschillende Europese landen willen zien. De online bevraging liep in 21 lidstaten tijdens de laatste twee weken van april en werd door 21 800 mensen ingevuld.
De bevraging maakt duidelijk dat meer dan twee derde van de Europeanen graag wil dat de Europese Unie meer competenties krijgt om met een crisis van dergelijke omvang om te gaan in de toekomst. Voor meer dan de helft van de Europeanen moet het verzekeren van genoeg medisch materiaal voor alle lidstaten, de topprioriteit voor de Unie zijn.
Cindy Franssen: ”De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat we kwetsbaar zijn voor tekorten van medicijnen en medisch materiaal. Ik ben dan ook zeer tevreden dat we binnen de commissie klimaat, volksgezondheid en voedselveiligheid werken aan een ambitieus rapport dat net dit probleem wil aanpakken. Vooral de afhankelijkheid van landen als China en India maakt de Unie kwetsbaar op dit vlak, met nefaste gevolgen voor de Europese patiënt.”
Uit de resultaten blijkt ook dat 57% van de respondenten niet tevreden is met de huidige solidariteit tussen de Europese lidstaten. Vooral Italie, Spanje en Griekenland, maar ook Oostenrijk en Belgie tonen zich bijzonder ontevreden.
Luca Visentini, de Secretaris-Generaal van de Europese Confederatie van Vakbonden (ETUC) stelt dat “de bevraging duidelijke steun toont voor een ambitieus herstelplan dat de hardst getroffen landen helpt zonder hun schuld op te drijven of door besparingen een sociale crisis veroorzaakt.”
Het Europese herstelplan dat door Ursula Von der Leyen werd voorgesteld in het Europees Parlement, is alvast een eerste stap in de goede richting. Het maakt immers een combinatie van 500 miljard euro aan subsidies en 250 miljard aan leningen. Het is nu vooral afwachten hoe de lidstaten dit voorstel zullen onthalen.
Meer info en de resultaten van de enquete kunt u hier vinden.