Menu
Europa wil werknemers beter beschermen tegen COVID-19

Europa wil werknemers beter beschermen tegen COVID-19

Sociale Zaken
4 min. leestijd

De Europese Commissie kondigde in de commissie werk en sociale zaken in het Europees Parlement een extra aanbeveling aan die moet leiden tot betere bescherming tegen COVID-19 op de werkvloer. Daarnaast volgt er tegen het einde van het jaar een voorstel tot herziening van de Europese wetgeving dat virussen en bacteriën in vier gevarengroepen onderverdeelt. “Een belangrijk signaal van de Europese Commissie dat ze de veiligheid van onze werknemers serieus neemt”, vindt Cindy Franssen.

De Europese Commissie stelde begin deze maand voor om COVID-19 in categorie 3 onder te verdelen, wat tot gevolg heeft dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden om werknemers te beschermen die ermee in contact komen op de werkvloer. Europees Parlementslid Cindy Franssen legt uit: “Door COVID-19 in categorie 3 onder te verdelen, komen er strenge vereisten op de werkvloer die onze werknemers extra beschermen. Zo zijn er voorschriften omtrent de beschermende kledij van de werknemers, wordt er een register bijgehouden van de betrokken werknemers en gelden isolatiemaatregelen voor potentieel besmette werknemers.”

“Toch stonden er een heel aantal Europarlementsleden uit verschillende fracties, waaronder groenen, socialisten en christendemocraten, achter de vraag van collega MEP Petra De Sutter, om extra garanties te voorzien voor de werknemers die dagdagelijks in de frontlinie staan tijdens deze COVID-19 pandemie. Om die reden hebben we als christendemocraten mee gepleit voor een 3+ categorisering, waarbij we dus de beschermingsmaatregelen uit categorie 3 eisen, maar mét duidelijke schriftelijke instructies”, gaat Cindy Franssen verder.

Cindy Franssen: “Deze schriftelijke instructies moeten dienen als extra stok achter de deur om aan de beschermingsvereisten te voldoen.” 

Europees Commissaris voor werk en sociale zaken Nicolas Schmit heeft nu aangekondigd - onder druk van het Europees Parlement - dat hij de lidstaten sterk aanbeveelt om deze schriftelijke instructies te voorzien in sectoren waar het risico op COVID-19 besmetting het grootst is. Cindy Franssen: “Deze schriftelijke instructies moeten dienen als extra stok achter de deur om aan de beschermingsvereisten te voldoen.”

Ten slotte heeft de Commissaris ook aangekondigd dat er een herziening komt van de Europese wetgeving die de gevaarlijke virussen en bacteriën opdeelt in categorieën. “Het is een belangrijk signaal dat de Commissie de richtlijn wil herzien. Daarbij moeten de sociale partners en het Europees Parlement sterk betrokken worden, zodat we de werknemers maximaal kunnen beschermen”, besluit Cindy Franssen. 

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen