Menu
Eindelijk naar een Europa zonder grenzen voor personen met een handicap

Eindelijk naar een Europa zonder grenzen voor personen met een handicap

- Brussel
Sociale Zaken Uitsluiting Personen met een handicap
1 min. leestijd

De Europese Commissie heeft vandaag een versterkte “European Disability Card” en een uniforme parkeerkaart voor personen met een handicap voorgesteld. De gehandicaptenkaart wordt uitgebreid van 8 naar 27 lidstaten. Cindy Franssen: “België nam in 2016 het voortouw om de erkenning van handicap grensoverschrijdend te maken. Ik ben dan ook heel tevreden dat het pilootproject wordt uitgebreid naar alle Europese lidstaten. Dit is een belangrijke stap voor personen met een handicap. Het is nu aan de lidstaten om samen met het Europees Parlement tot een akkoord te komen, zodat de kaarten zo spoedig mogelijk kunnen uitgerold worden in heel de EU.”

De European Disability Card werd in België ingevoerd als opvolger van eerdere initiatieven zoals de “Eurecard” en de “Handipass”.

In 2016 nam België het initiatief om een Europese kaart te creëren. Initieel gestart als een pilootproject met 7 andere lidstaten, Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië, wordt dit handige instrument nu uitgebreid naar de hele Unie.

De European Disability Card was tot nu toe enkel geldig voor cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. Zo biedt de kaart in België al bij meer dan 300 partners (vb musea, pretparken, sportinfrastructuur) korting of gratis toegang aan. Maar de kaart geeft ook de mogelijkheid tot extra dienstverlening voor personen met een handicap. De Europese Commissie wil met haar wetgevend initiatief de kaart verder uitbreiden naar andere domeinen zoals mobiliteit.

Cindy Franssen: “De uitbreiding van de European Disability Card naar alle lidstaten is een grote stap vooruit.  De kaart wordt meer dan een kortingkaart voor vrijetijdsactiviteiten.De kaart zou toegang kunnen geven tot persoonlijke assistentie bij het gebruik van het openbaar vervoer in heel Europa. Er komt ook een Europese parkeerkaart voor personen met een handicap. Door haar uniformiteit wordt een vervelende hindernis voor het vrij verkeer voor personen met een handicap weggenomen.

Door beide initiatieven wordt een Europa zonder grenzen ook voor personen met handicap een echte realiteit. De modaliteiten van de twee kaarten zullen in de komende maanden verder worden onderhandeld door het Europees Parlement en de lidstaten.”

Nahima Lanjri (cd&v-Kamerlid): “Personen met een handicap ervaren nog veel vooroordelen en discriminatie wanneer ze in de samenleving participeren. De Europese handicapkaart, waarmee mensen hun beperking kunnen aantonen, kan deze maatschappelijke drempels verder wegwerken. Ik ben dan ook blij dat mijn resolutie om de European Disability Card verder uit te rollen werd goedgekeurd. Ons land wordt daardoor aangemoedigd om de EDC breder kenbaar te maken en het gebruik ervan te promoten bij personen met een handicap en organisaties, de aanvraagprocedure te vereenvoudigen en de kaart in te zetten op meer domeinen.

Vanaf 1 januari 2024 wordt deze kaart in ons land automatisch toegekend én verlengd voor wie er recht op heeft. En nu onderzoeken we hoe de EDC-kaart kan worden ingezet op andere domeinen zoals gezondheid, veiligheid en mobiliteit, zoals ook vooropgesteld in mijn resolutie.”

Meer info over de European Disability Card?

https://eudisabilitycard.be/nl/de-kaart-aanvragen

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen