Menu
Europees Parlement presenteert eerste actiedomeinen voor Europees kankerplan

Europees Parlement presenteert eerste actiedomeinen voor Europees kankerplan

Kanker
6 min. leestijd

De bijzondere commissie voor kankerbestrijding presenteerde deze week een eerste visie voor het Europees masterplan van de Europese Commissie. Cindy Franssen, Europarlementslid voor CD&V: “Om van de nieuwe Europese aanpak een succes te maken moeten we echt inzetten op een 360°-aanpak. Elke patiënt, op elke plek in de EU verdient de best mogelijke zorg. We moeten leren van mekaar, bestaande ongelijkheden wegwerken en Europa in de cockpit zetten op vlak van onderzoek en ontwikkeling. Nu hollen we nog te vaak achter andere landen aan.”

Via een werkdocument maakte het Europees Parlement al een eerste reeks bezorgheden over aan de Europese Commissaris voor volksgezondheid Stella Kyriakides. Cindy Franssen (CD&V), lid van de bijzondere commissie: “Dit is een belangrijke eerste stap in onze werkzaamheden. Met dit document zetten we, over de partijgrenzen heen, de grote lijnen uit van wat we de komende maanden zullen onderzoeken. Concreet focussen we ons op concrete aanbevelingen op verschillende actieterreinen: Hoe kunnen we de kankerzorg overal in de EU verbeteren, en waar kunnen we echt een verandering in het leven van de patiënten, hun families en zorgverleners betekenen?”

Het document onderscheidt vier brede actiedomeinen: preventie, screening en vroege opsporing, gelijke toegang tot zorg en steun aan patiënten en zorgverleners. Op elk van deze domeinen kunnen er nog grote stappen vooruit gezet worden door in te zetten op meer Europese samenwerking. Op vlak van preventie worden onder meer alcohol en tabak genoemd als risicofactoren, net als blootstelling aan chemische stoffen en schadelijke straling. Goede screeningprogramma’s en vroege opsporing van kanker zijn essentieel om overlevingscijfers te verhogen. De huidige implementatie van de Europese richtlijnen hierover schiet in veel lidstaten nog tekort. Voor de Europarlementsleden moet naast het verbeteren van deze implementatie ingezet worden op innovatieve screeningtechnieken. Meer Europese samenwerking kan de ongelijkheid in de toegang tot de juiste behandeling of medicijnen verkleinen. Afsluitend moet ook de steun voor patiënten, hun omgeving en zorgverleners opgetrokken worden. De juiste medische, psychologische, sociale en financiële steun ontbreekt nog te vaak.

Onderzoek en schaalvergroting

Concrete aanbevelingen voor wetswijzigingen komen pas na een onderzoek door de bijzondere commissie, maar het document geeft al een eerste glimp van hoe de Europese Unie de kankerzorg in alle lidstaten zou kunnen veranderen. Zo krijgt het nieuwe EU-onderzoeksprogramma Horizon Europe een apart luik voor onderzoek naar kanker.  De focus ligt onder meer op innovatie en artificiële intelligentie, maar even goed op gelijke toegang tot klinische proeven en de nood aan meer onderzoek naar de sociale aspecten van kankerzorg. Daarnaast zal er op Europees niveau ook nog meer worden ingezet op gedeelde kennis: eenvormige data, betere samenwerking tussen kankercentra, gezamenlijke opleiding voor zorgpersoneel, ... De Europese schaalvergroting zorgt hier voor enorme voordelen.

"Het is ook cruciaal om burgers te beschermen tegen blootstelling aan allerlei kankerverwekkende stoffen, zowel op de werkvloer als in het dagelijks leven. Hier kunnen we met de EU heel sterk op wegen door onder meer de meest schadelijke stoffen te verbieden", Cindy Franssen

Cindy Franssen: “We moeten echt een overkoepelende strategie ontwikkelen, voor elke patiënt in de hele Europese Unie en met aandacht voor alle stadia van de ziekte. Voor mij springt onder meer preventie er bovenuit. We moeten mensen de mogelijkheid geven te kunnen kiezen voor een gezonde levensstijl. Voor een groot deel van onze bevolking is dit nog niet mogelijk. Een gezonde levensstijl is helaas nog niet altijd een betaalbaar alternatief. Het is ook cruciaal om burgers te beschermen tegen blootstelling aan allerlei kankerverwekkende stoffen, zowel op de werkvloer als in het dagelijks leven. Hier kunnen we met de EU heel sterk op wegen door onder meer de meest schadelijke stoffen te verbieden.”

“Daarnaast is goede psychologische steun in alle stadia van de ziekte voor mij ook essentieel. Hierbij denken we niet alleen aan de patiënten, maar ook aan mensen uit hun omgeving en zorgverleners. Over het algemeen zijn er nog te grote verschillen tussen de lidstaten. De plek waar je geboren bent of je financiële situatie mogen geen invloed hebben op je overlevingskansen. We moeten dringend bekijken hoe we deze kloof kunnen verkleinen. Er zijn enkele voorbeelden waar we zeer snel het verschil kunnen maken. Zo kunnen we een aantal nationale gebruiken uitrollen in de hele Unie, bijvoorbeeld het recht om vergeten te worden of het verzekeren van een officieel juridisch statuut voor mantelzorgers”, besluit Cindy Franssen.

Het Europees plan tegen kanker van de Commissie wordt op 9 december voorgesteld.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen