Menu
Met kindergarantie wil EU 5 miljoen kinderen uit armoede halen tegen 2030

Met kindergarantie wil EU 5 miljoen kinderen uit armoede halen tegen 2030

- Brussel
Gelijke kansen Armoede
3 min. leestijd

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie over een Europese kindergarantie goedgekeurd. Cindy Franssen: “Een historische stap in de strijd tegen kinderarmoede. Dit moet garanderen dat elk kind dat in armoede leeft of met het risico op armoede of sociale uitsluiting, toegang heeft tot een aantal essentiële diensten: onderwijs, opvang, een dak boven het hoofd, gezondheidszorg en dagelijks een verse maaltijd.”

In 2019 leefden maar liefst 22,2% van de kinderen in de Europese Unie met het risico op armoede of sociale uitsluiting.

Europees Parlementslid Cindy Franssen: “Het is onaanvaardbaar dat er vandaag nog steeds 18 miljoen Europese kinderen in armoede leven. De doelstelling om tegen 2030 5 miljoen kinderen uit armoede te halen is een stap in de goede richting. Wat mij betreft, mocht die ambitie gerust nog wat hoger liggen.”

“Ik steun de kindergarantie, die moet garanderen dat elk kind toegang heeft tot essentiële diensten, zoals onderwijs, schoolactiviteiten en opvang voor jonge kinderen, gezondheidszorg, minstens één gezonde maaltijd per schooldag en doeltreffende toegang tot gezonde voeding en degelijke huisvesting voor alle kwetsbare kinderen. De lidstaten krijgen hiervoor Europese middelen uit het vernieuwde Europees Sociaal Fonds (ESF+)”.

Franssen: “Kinderen hebben een mening en ze hebben het recht om deze mening te uiten. Het is daarom logisch dat ze ook inspraak krijgen over beslissingen die hen aangaan. De Europese Commissie betrok maar liefst 10.000 kinderen bij het opstellen van de kinderrechtenstrategie. Het is bemoedigend dat we niet enkel over kinderen spreken, maar ook naar hen luisteren en hen betrekken. In Vlaanderen hebben we een kinderrechtencommissaris. Dit is een aanspreekpunt voor kinderen, maar het vangt ook de signalen van kinderen op en geeft adviezen aan beleidsmakers. We willen dit voorbeeld uitdragen in de andere lidstaten.”

Achtergrond

De kindergarantie maakt deel uit van het Actieplan voor de Europese Pijler van Sociale Rechten. Dit actieplan werd in maart voorgesteld en voorziet in een algemene doelstelling van de Europese Commissie om vijftien miljoen Europeanen, waarvan 5 miljoen kinderen, uit armoede te halen.

Op 10 april verscheen reeds een reactie van Europees Parlementslid Cindy Franssen op het voorstel van de Europese Commissie. U kunt dit artikel hieronder lezen: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/23/europese-kinderrechten/

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen