Menu
Werken over de grenzen heen mag geen vrijgeleide zijn voor sociale dumping

Werken over de grenzen heen mag geen vrijgeleide zijn voor sociale dumping

- Brussel
Arbeid
3 min. leestijd

Het Europees Parlement heeft woensdag een rapport gestemd om de arbeidsmobiliteit binnen de EU beter te organiseren. Cindy Franssen: “De Europese interne markt heeft al voor veel welvaart gezorgd in Europa. Maar de organisatie van het vrij verkeer van werknemers, met een toenemende arbeidsmobiliteit, moet dringend herbekeken worden om sociale dumping tegen te gaan.” 

Het rapport doet aanbevelingen om de arbeidsmobiliteit in de Europese Unie beter te organiseren en af te stemmen op elkaar. Het pleit ook voor een betere coördinatie van de sociale zekerheid tussen de verschillende lidstaten.  

Europees Parlementslid Cindy Franssen: “De corona-crisis heeft meer dan ooit de sociale limieten getoond van de huidige interne markt voor de naar schatting 1 miljoen seizoenarbeiders, 1,5 miljoen grensarbeiders, 1,9 miljoen gedetacheerde werknemers en 12 miljoen mobiele werknemers.”

“Bij het begin van de pandemie werden de Europese binnengrenzen plots gesloten. Buitenlandse werknemers werden vaak aan hun lot overgelaten en kwamen vast te zitten in een vacuüm bij gebrek aan een degelijke sociale bescherming. Schrijnende verhalen gingen Europa rond van werknemers die tussen de mazen van het net vielen tussen hun werkland en hun “oude” thuisland. Werknemers werden de toegang tot hun werkplek ontzegd. Anderen bleven geïsoleerd in het buitenland achter zonder toegang tot sociale zekerheid. Er zijn verhalen bekend van besmette werknemers die uit hun werkland werden gezet, terwijl ze in hun thuisland niet verzekerd bleken voor ziektekosten.”

Franssen: “Laat deze corona-crisis de ultieme wake-up call zijn voor een sterke sociale bescherming van alle werknemers in Europa. Europa heeft nood aan een sociale zekerheidscoördinatie zonder lacunes. Vrij verkeer van werknemers mag niet langer een vrijgeleide zijn voor sociale dumping. Het is onvoorstelbaar dat de Europese onderhandelingen over een herziening van de sociale zekerheidscoördinatie, in het jargon ook bekend als de 883, maar blijven aanslepen. Ik roep daarom ook iedereen op om constructief te zoeken naar een oplossing en om zo een einde te stellen aan de wanpraktijken van sociale dumping.”

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen