Menu
Europadag: Tijd aan de Mothers of Europe om de Europese koers te bepalen

Europadag: Tijd aan de Mothers of Europe om de Europese koers te bepalen

Volksgezondheid
3 min. leestijd

De Europadag van aanstaande zaterdag 9 mei, markeert de verjaardag van de historische 'Schuman-verklaring' van 1950. Nu, 70 jaar na datum, stelt het coronavirus de Europese Unie voor ontzettende grote uitdagingen. “Deze crisis moet de Europese lidstaten wakker schudden en terug bij de essentie brengen: het Europese project is er één van solidariteit. Het herstel moet duurzaam, economisch leefbaar én sociaal zijn!”, aldus Europees Parlementslid Cindy Franssen (CD&V).

Cindy Franssen: “Corona creëert een momentum voor de Europese Unie. Het kan en moet een katalysator zijn. Voor méér Europa! De vraag die iedereen zich nu moet stellen: hoe willen we dat Europa, en ook de wereld, er uitzien the day after. Goede rentmeesters schakelen niet automatisch richting ‘business as usual’, maar buigen zich over de schrijnende sociale kwesties, beantwoorden de roep om meer menselijke waardigheid en luisteren naar de klimatologische noodkreten. Grijpen we terug naar oude recepten? Of zetten we de bakens uit voor – wat onze partijvoorzitter Joachim Coens verwoordt als glokalisering?”

"Nu is het tijd voor de Mothers of Europe: staatsvrouwen als Ursula Von der Leyen en Angela Merkel zullen de Europese koers bepalen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze het Europese schip leiden naar een sociale, duurzame en economisch leefbare toekomst!" Cindy Franssen

“Op deze Europadag is het belangrijk te beseffen dat de coronacrisis de lidstaten voor een fundamentele keuze zet: Zijn we bereid om onze soevereiniteit te poolen en als één sterke Unie op te treden dat grote problemen de baas kan? Ook op het vlak van gezondheidszorg. Denken we maar aan het Europees masterplan tegen kanker. Of blijven we een clubje van onafhankelijke Staten die alleen af en toe iets samendoen wanneer het ons uitkomt... Maar hoe sterk nationalisten en populisten ook in een ‘coronationalistische’ kramp schieten, problemen zoals het coronavirus, de migratiecrisis, invloeden vanuit China en Rusland... kan geen enkele Europese lidstaat alleen aan. Dat is de uitdaging waar wij voor staan. Mijn keuze is duidelijk.”

“Na de 2e Wereldoorlog namen the Founding Fathers een ongezien leiderschap op zich voor een Europese eenmaking. Nu is het tijd voor de Mothers of Europe: staatsvrouwen als Ursula Von der Leyen en Angela Merkel zullen de Europese koers bepalen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze het Europese schip leiden naar een sociale, duurzame en economisch leefbare toekomst!”, aldus Cindy Franssen.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen