Menu
15 miljoen werknemers verdienen betere bescherming tegen kankerverwekkende stoffen

15 miljoen werknemers verdienen betere bescherming tegen kankerverwekkende stoffen

- Brussel
Volksgezondheid
5 min. leestijd

De Commissie Werkgelegendheid en Sociale Zaken in het Europees Parlement heeft vandaag een ambitieus rapport goedgekeurd voor de vierde herziening van de richtlijn van 2004 om schadelijke stoffen op de werkplek te beperken. Cindy Franssen: “Elk jaar sterven 80.000 werknemers in de EU aan werkgerelateerde kanker. Met deze herziening voorzien we in betere bescherming van meer dan 15 miljoen Europese werknemers.”

De Europese Commissie lanceerde in september 2020 een voorstel voor nieuwe grenswaardes voor drie kankerverwekkende stoffen: acrylonitril, nikkelverbindingen en benzeen. De gewijzigde EU-richtlijn bevat nu blootstellingsgrenzen voor 29 kankerverwekkende chemische stoffen.

Cindy Franssen voerde als schaduw-rapporteur namens de Europese Volkspartij de onderhandelingen “Het voorstel van de Commissie is een stap in de goede richting en heeft rechtstreeks betrekking op een betere bescherming van 1,1 miljoen werknemers.

Betere bescherming vruchtbaarheid

Het Europees Parlement wil echter nog verdergaan in een betere bescherming voor de werknemers. Zo pleit het Parlement voor de opname van reprotoxische stoffen in de richtlijn van 2004. Deze giftige stoffen kunnen de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen aantasten.

Gevaarlijke medische producten

Gevaarlijke stoffen zien er niet altijd gevaarlijk uit. Zo kan ook de verpleegster die een infuus wisselt bij een leukemiepatiënt, blootgesteld worden aan een kankerverwekkende stof.

Daarom vraagt het Parlement  om ook deze gevaarlijke medische producten toe te voegen aan de richtlijn van 2004.
“We moeten lessen trekken uit de coronacrisis en van de bescherming van de gezondheid van onze werknemers in de zorgsector een absolute prioriteit maken. Door te voorzien in deze bijkomende maatregelen zouden naar schatting 14 miljoen extra gezondheidsmedewerkers, waarvan 7 miljoen verpleegdkundigen, beter beschermd worden tegen kanker op de werkvloer.”

“Het is duidelijk dat deze herziening geen eindstation mag zijn in de strijd tegen kanker op de werkvloer. Daarom roept het Parlement de Europese Commissie op om tegen eind dit jaar met een actieplan te komen om de 25 meest gevaarlijke stoffen aan te pakken tegen 2024. Deze verdere herzieningen zijn ook opgenomen in het Masterplan tegen Kanker dat de Europese Commissie eerder dit jaar lanceerde.”

Het dossier zal in april of mei gestemd worden in de plenaire vergadering, waarna de onderhandelingen met de lidstaten zullen starten.

Cindy Franssen: “Het draagvlak bij de bevolking voor een betere bescherming van werknemers op de werkvloer is heel groot. Ik roep de lidstaten dan ook op om constructief mee te werken om de bescherming van 15 miljoen Europese werknemers te verbeteren.”

Kanker op het werk: feiten en cijfers

Kanker is de grootste oorzaak van werkgerelateerde sterfgevallen in de EU. Van alle beroepssterfgevallen is jaarlijks 53% gerelateerd aan kanker, 28% aan bloedsomloopziekten en 6% aan ademhalingsziekten. De meest voorkomende vormen van beroepskanker zijn longkanker, mesothelioom (veroorzaakt door blootstelling aan asbestdeeltjes) en blaaskanker.

De sectoren die hier het meest mee te maken hebben zijn de bouwsector, chemieconcerns, de auto- hout- en meubelindustrie, voedsel- en textielfabrikanten en de gezondheidszorg.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen