Menu
Platform medewerkers verdienen een betere sociale bescherming

Platform medewerkers verdienen een betere sociale bescherming

- Brussel
Sociale Zaken
3 min. leestijd

Op woensdag lanceerde de Europese Commissie een publieke consultatie van zes weken bij werkgevers en werknemers over hun visie op hoe we de werkomstandigheden van platform medewerkers kunnen verbeteren, met het oog op een wetgevend initiatief voor het einde van 2021.

Europarlementslid Cindy Franssen is tevreden dat er schot in de zaak komt: De EU telt al twintig miljoen werkenden die flirten met de armoedegrens. Uit onderzoek blijkt dat risico groter bij medewerkers van platformen, mede door het gebrek aan regels. Een Europees geregeld statuut, waardoor zij recht zouden hebben op dezelfde arbeidsvoorwaarden als traditionele werknemers, moet ons doel zijn. We kunnen ook niet talmen hiermee, want het probleem wordt steeds groter. In de EU werken al 24 miljoen werknemers, dat is 11%, al minstens een keer voor of via een online platform. 3 miljoen daarvan heeft die job als voornaamste bron van inkomen.

Een Europese wetgevende aanpak dringt zich dus op, want de platformen overstijgen nationale grenzen. De EU moet meer zijn dan een markt, we moeten deze kans om sociale rechten te beschermen en versterken met beide handen grijpen. De consultatie moet werkgevers en werknemers om input vragen om een zo goed en breed gedragen voorstel te lanceren. Maar er moet een wetgevend voorstel komen, daar kunnen we niet meer aan twijfelen.

"De EU telt al twintig miljoen werkenden die flirten met de armoedegrens. Uit onderzoek blijkt dat risico groter bij medewerkers van platformen, mede door het gebrek aan regels"
Cindy Franssen

Europese wetgeving moet duidelijke doelen stellen
  • Platform medewerkers een eerlijk statuut geven waarop ze kunnen terugvallen. Nu zorgen schijnstatuten en het bijhorende machtsonevenwicht dat de toegang tot sociale rechten en veilige werkomstandigheden afneemt.
  • Steeds meer medewerkers worden via algoritmen aangestuurd, zonder dat mogelijke negatieve gevolgen opgevolgd worden. Zij verdienen meer duidelijkheid: Hoe worden opdrachten verdeeld? Op basis waarvan worden ‘lonen’ berekend? Hoe word je geëvalueerd? Dat zijn basisvragen waar alle werknemers een eerlijk antwoord op verdienen, maar dat ontbreekt bij heel wat medewerkers van platformen.
  • Respect voor de sociale dialoog. Via een statuut van schijnzelfstandigheid ondermijnen de platformbedrijven, vaak grote multinationals, de traditie van sociaal overleg en een fatsoenlijke sociale bescherming van de werknemers.
Achtergrond

Europese wetgeving over sociale zaken moet volgens artikel 154 altijd via twee publieke consultatierondes verlopen, met de start van de eerste ronde, kunnen we dus de wetgevingsvoorstellen verwachten tegen het laatste kwartaal van dit jaar.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen