De commissie sociale zaken en tewerkstelling van het Europees Parlement keurt vandaag de steunaanvraag van het logistieke bedrijf TNT Express bij het Europees Globaliseringsfonds goed. Dit is een belangrijke stap in de goedkeuring van een steunpakket van 1,9 miljoen euro ondersteuning voor 559 ontslagen werknemers in hun zoektocht naar een nieuwe baan.
De betrokken werknemers verloren hun baan nadat TNT Express had besloten om haar activiteiten op de luchthaven van Luik te verhuizen naar de luchthaven van Parijs.
Europees Parlementslid Cindy Franssen en onderhandelaar namens de Europese Volkspartij: “We zijn zeer tevreden dat de aanvraag van TNT Express, de Belgische dochter van FedEx, is goedgekeurd in de commissie sociale zaken en tewerkstelling van het Europees Parlement. Met het geld van het Europees Globasliseringsfonds kunnen de ontslagen werknemers van TNT Express individuele steun krijgen voor de zoektocht naar een nieuwe baan zoals carrièreadvies, bijscholing, herscholing, coaching en ondernemerschap.”
Europees Parlementslid Benoît Lutgen: “Europa toont dat het in staat is solidariteit en financiële zekerheid te creëren in uitdagende tijden. Samen staan we sterker en we moeten actief zorgen dat dit zo blijft. Als we kmo’s echt willen bijstaan, moeten we het steunmaatregelen verhogen.”
Volgende stappen
Na de goedkeuring in de commissie sociale zaken en tewerkstelling, moet ook de plenaire zitting van het Parlement en de lidstaten de aanvraag nog bevestigen.
Europees Globaliseringsfonds
Het Europees Globaliseringsfonds (EGF) bestaat sinds 2007 en biedt steun aan werknemers die hun baan verliezen door structurele veranderingen als gevolg van globalisering. Voor België is het globaliseringsfonds van groot belang, denk bijvoorbeeld aan de automobielsector in Vlaanderen (Ford Genk) en de staalsector in Wallonië (Caterpillar). De voorbije jaren ontving België 41 miljoen euro aan ondersteuning. Dit is ongeveer 10% van alle aanvragen en heeft betrekking op 16.500 werknemers, het tweede hoogste aantal in de EU. Vanaf 1 januari is het fonds uitgebreid van 150 miljoen naar 186 miljoen euro per jaar, een stijging met bijna een kwart.
Achtergrondliteratuur
Voor steunaanvragen vanaf 1 januari 2021 is er een vernieuwd Europees Globaliseringsfonds, dat mee is onderhandeld door Cindy Franssen in het Europees Parlement. Er komen nu meer soorten herstructureringen in aanmerking voor steun. Voordien ging het enkel om de herstructureringen door economische globalisering. Nu komen daar andere redenen bij, zoals onder andere de ecologische transitie als antwoord op de klimaatverhitting, digitalisering en Brexit. De lat wordt ook lager gelegd van 500 naar 200 ontslagen werknemers, zodat meer werknemers vanuit kmo’s aanspraak kunnen maken op ondersteuning bij de zoektocht naar een nieuwe baan.