Juan Menéndez-Valdés, directeur van Eurofound, heeft op 7 mei tijdens de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken in het Europees Parlement de voorlopige resultaten bekendgemaakt van een online bevraging bij Europese werknemers. Deze enquête liep gedurende drie weken in april. Zo werd er gepeild naar de gevolgen van de COVID-19 pandemie en de impact ervan op sociaal- en tewerkstellingsvlak. België kwam op verschillende vlakken als een van de beste Europese landen uit de bus. Op vlak van telewerken, maar ook wat het beperkt aantal mensen betreft die effectief al hun job zijn verloren.
De belangrijkste bevindingen op een rijtje:
- De ondervraagde Belgen geven de Belgische gezondheidszorg een 6,7 op 10 tegenover een Europees gemiddelde van 6,4/10. Dit is opmerkelijk gezien het hoge aantal dodelijke slachtoffers ten gevolgen van het Corona-virus in België.
- 10,5% van de Belgen zegt depressieve gevoelens ervaren te hebben gedurende de laatste twee weken. Dit is iets onder het Europese gemiddelde. Bulgarije heeft het grootste aandeel respondenten met depressieve gevoelens en Finland het laagste.
- 29,2% van onze landgenoten is eerder pessimistisch over zijn toekomst, dit ligt iets hoger dan het Europese gemiddelde van 25,4%. De Finnen zijn het meest en de Grieken het minst optimistisch over hun nabije toekomst.
- 15,6% van de ondervraagden denkt om zijn job te verliezen in nabije toekomst ten gevolge van de corona-crisis. Belgie scoort met 7,8% de 4e beste score van de EU. De hoogste cijfers liggen in Bulgarije (34%) en Griekenland (23%).
- 5,3% van de EU-respondenten zegt zijn job reeds verloren te zijn ten gevolge van de pandemie. België scoort hier het 4e beste van de EU met 2,6%. Het goed onderbouwde systeem van tijdelijke werkloosheid in België speelt hier duidelijk een rol.
- 56,7% van de ondervraagde Europeanen verklaart dat ze geen drie maanden zonder inkomen kunnen. België scoort rond het Europese gemiddelde met 51,7%.
- 26,4% van de Belgen verklaart op dit moment geen spaargelden te hebben. Het Europees gemiddelde bedraagt 27,6%. Luxemburg scoort het beste met (13,7%) en Kroatië het slechtste met 43,8%.
- Bijna 40% van de Europeanen verklaart dat hun financiële situatie slechter is dan voor de pandemie, dit is een verdubbeling van de cijfers van voor de crisis. In België bedraagt dit 27,3%. De verwachtingen voor binnen drie maanden liggen in de zelfde lijn.
- 91,2% van de Belgen verklaart de afgelopen drie maanden geen moeilijkheden te hebben ondervonden om de nutskosten (water, elektriciteit, gas, …) te betalen. Het EU gemiddelde bedraagt 89,3%. 34,6% van de Grieken heeft de afgelopen maanden moeilijkheden gekend om te voorzien in de betaling van haar nutskosten.
- België haalt de 4e score (EU gemiddelde van 36,8%) inzake het telewerken sinds de pandemie met 53,4% van de werknemers die thuis werkt. Dit is een enorme stijging aangezien 77,5% aangaf minder dan 1x per maand of zelfs nog nooit te hebben getelewerkt voor de corona-crisis.
- Het nadeel van het telewerken is een mogelijk verstoorde Work-Life-Balance: 67,1% van Belgen zegt te blijven denken aan het werk na de werkuren. Dit is de 6e hoogste score van de EU. 10,6% van de Belgische respondenten verklaart extra uren te maken in de laatste 2 weken.
Meer info over de enquête en de methodolgie kunt u vinden op: