Het Europees Parlement keurde op dinsdag 19 januari twee bepalingen goed voor een sterkere samenwerking in het bestrijden van de vervuiling van de Noordzee door olie en andere schadelijke stoffen. Cindy Franssen, Europarlementslid voor CD&V: “De bescherming van het milieu in en op de Noordzee staat al langer hoog op de Europese agenda. De Noordzee is een van de drukst bevaarde gebieden die bovendien grenst aan een heel aantal Europese lidstaten. Net daarom is internationale samenwerking ook zo essentieel. Dat we deze nu verder uitbreiden naar ondermeer bijkomende controle op de luchtverontreiniging is een goede zaak.”
Cindy Franssen: “Deze internationale samenwerking, vastgelegd in het zogenaamde Bonn Akkoord, heeft als doel de verontreiniging van het Noordzeegebied en de kustgebieden met olie en andere schadelijke stoffen tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van maritieme rampen en chronische verontreiniging door schepen of offshore installaties. Door samen te werken met landen die grenzen aan de Noordzee kunnen we veel efficiënter optreden bij de controle op en bestrijding van deze vervuiling. De wijzigingen die we vandaag als Europees Parlement goedkeuren, gaan over twee zaken. Ten eerste breiden we het akkoord geografisch uit nu ook Spanje meedoet. Het zeegebied dat we samen kunnen beschermen wordt dus gevoelig groter. Ten tweede zetten we meer in op het aanpakken van illegale luchtverontreiniging door de verbranding van scheepsbrandstoffen. Bij deze verbranding komen bijvoorbeeld te grote hoeveelheden zwavel of stikstof vrij. Dit is nefast voor de menselijke gezondheid, de biodiversiteit en het mariene milieu in het algemeen.”
Het Bonn Akkoord omhelst op dit moment een samenwerking tussen 10 partijen: België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Daar wordt Spanje nu aan toegevoegd. De wijzigingen moeten nu nog goedgekeurd worden door de Europese lidstaten.