Menu
Akkoord over betere bescherming voor 14 miljoen werknemers tegen kankerverwekkende stoffen

Akkoord over betere bescherming voor 14 miljoen werknemers tegen kankerverwekkende stoffen

- Brussel
Kanker Volksgezondheid
4 min. leestijd

Afgelopen woensdagnacht hebben Europese onderhandelaars een akkoord bereikt over de vierde herziening van de richtlijn van 2004 om de blootstelling aan schadelijke stoffen op de werkplek te beperken. Cindy Franssen: “Elk jaar sterven 80.000 werknemers in de EU aan werkgerelateerde kanker. Met deze herziening verbeteren we de bescherming van meer dan 14 miljoen Europese werknemers.”

De Europese Commissie lanceerde in september 2020 een voorstel voor nieuwe grenswaarden voor de blootstelling aan drie kankerverwekkende stoffen: acrylonitril, nikkelverbindingen en benzeen. De gewijzigde EU-richtlijn bevat nu blootstellingsgrenzen voor 28 kankerverwekkende chemische stoffen.

Cindy Franssen, die de onderhandelingen namens de Europese Volkspartij voerde: “Het bereikte akkoord is een mijlpaal in de bescherming van werknemers. Naast de strengere waarden voor deze kankerverwekkende stoffen, werd ook een historische deal bereikt over de opname van stoffen die schadelijk zijn voor de voortplanting (= reprotoxisch) en gevaarlijke medische producten in de richtlijn. Deze producten worden vaak gebruikt bij de behandeling van kanker. Sommige kankermedicatie vormt paradoxaal genoeg een gevaar voor het gezondheidspersoneel bij de toediening ervan. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen of miskramen. Die noodzakelijke kankerbehandelingen moeten uiteraard beschikbaar zijn, laat daar geen twijfel over bestaan. We willen ons gezondheidspersoneel wel zoveel mogelijk beschermen tegen eventuele negatieve effecten ervan.”

“We moeten lessen trekken uit de coronacrisis en van de bescherming van de gezondheid van ons zorgpersoneel een absolute prioriteit maken. Door de blootstelling verder te beperken en nog meer in te zetten op opleiding, zullen naar schatting 14 miljoen gezondheidsmedewerkers, waarvan 7 miljoen verpleegkundigen, beter beschermd worden tegen kanker op de werkvloer.”

Franssen: “Deze herziening ligt in lijn met andere dossiers die ik recent mee onderhandelde zoals het asbestrapport en een rapport met aanbevelingen over de Europese strijd tegen kanker, dat vorige week werd goedgekeurd in de bijzondere commissie voor de strijd tegen kanker. De betere bescherming van werknemers is alweer een grote stap vooruit in deze strijd. Toch is het werk hiermee niet af. Deze vierde herziening moet zo snel mogelijk gevolgd worden door een actieplan van de Europese Commissie om bijkomend de volgende 25 meest gevaarlijke stoffen aan te pakken. Verder moeten we ook de andere aanbevelingen uit het rapport van de kankercommissie omzetten in wetgeving. De ambitie moet hoog blijven. We rekenen daarvoor op zowel de Europese Commissie en de nationale overheden.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen