Menu
Nieuwe Europese wet kan doorbraak zijn in strijd tegen gender gerelateerd geweld

Nieuwe Europese wet kan doorbraak zijn in strijd tegen gender gerelateerd geweld

Gelijke kansen
3 min. leestijd
De Europese Commissie wil dit jaar werk maken van een wet voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen, dat meldt commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar jaarlijkse State of the Union in het Europees Parlement in Straatsburg. Cindy Franssen verwelkomt de aankondiging met open armen.

Europees parlementslid Cindy Franssen (CD&V): “Gender gerelateerd geweld is een bijzonder pijnlijk en grootschalig probleem. Een op drie vrouwen in de EU krijgt te maken met een of andere vorm van geweld. De jaarlijkse kost van gender gerelateerd geweld wordt door de studiedienst van het Europees Parlement geschat op 290 miljard euro. We hebben een alomvattende Europese strategie nodig ter bestrijding van gender gerelateerd geweld. De eerste stap daarin is het toevoegen van gender gerelateerd geweld aan de lijst van strafbare feiten in artikel 83, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Zo zorgen we voor een Europese definitie en verzekeren we dat er een rechtsgrond is voor Europese wetgeving ter bestrijding van gender gerelateerd geweld. De tweede stap is dan een wetgevend voorstel van de Commissie om de strijd tegen gender gerelateerd geweld over heel de EU te voeren. Het heeft lang geduurd, maar een echte doorbraak is in zicht.”

De coronapandemie en de daaropvolgende lockdowns hebben geleid tot een stijging aan geweld tot vrouwen. Franssen: “achter de harde cijfers schuilen tragische verhalen en gebroken levens van vrouwen, moeders, dochters en vriendinnen. We hebben dringend nood aan effectieve strafvervolging, goede preventie en bescherming, zowel on- als offline. Met de aangekondigde richtlijn kunnen we er voor zorgen dat de standaarden van Istanbul Conventie ook effectief worden toegepast. Tot nu toe blijven die vaak dode letter.”

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen