Menu
Ambitieuze EU-strategie voor gendergelijkheid moet vrouwen alle kansen geven

Ambitieuze EU-strategie voor gendergelijkheid moet vrouwen alle kansen geven

Gelijke kansen
4 min. leestijd

Vandaag lanceert de Europese Commissie een nieuwe EU-strategie voor gendergelijkheid. Met deze ambitieuze aanpak plaatst Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen gendergelijkheid terug bovenaan de Europese agenda. Cindy Franssen, EVP-onderhandelaar voor de genderstrategie in het Europees Parlement: “Talenten van vrouwen zijn een onderbenutte bron van expertise, creativiteit en veranderende kracht. Anno 2020 krijgen veel vrouwen nog steeds niet alle kansen die ze verdienen, daar moet deze strategie dringend verandering in brengen. Vooral de aangekondigde regels omtrent loontransparantie zijn vernieuwend en broodnodig.”

“Als EVP-onderhandelaar voor het Europees Parlement wil ik een strategie die alle vrouwen aan boord houdt in deze snel evoluerende wereld. Denk maar aan de digitalisering, migratie en klimaatverandering. Ook nieuwe arbeids- en gezinsvormen vragen een vernieuwde aanpak. Het is daarnaast van groot belang om aandacht te hebben voor vrouwen in kwetsbare posities, zoals eenoudergezinnen in armoede of vrouwen met een chronische aandoening.”

"Eén ding is zeker: een Europese Unie die vrouwen de kansen geeft die ze verdienen, zal socialer, veerkrachtiger en sterker zijn!"

De Europese Commissie heeft onder meer aangekondigd om eind 2020 met maatregelen te komen die bedrijven verplichten transparant te zijn over hun loonbeleid. Cindy Franssen: “Zonder deze nieuwe regels omtrent loontransparantie, zal de loonkloof nooit gedicht worden. Europese vrouwen verdienen per uur gemiddeld 16% minder dan mannen, wat oploopt tot 37% bij het pensioen. Ook in België bedraagt dit verschil maar liefst 9,6%. Een groot deel van deze loonkloof kan helaas niet verklaard worden, wat wijst op genderdiscriminatie. De geheimzinnigheid rond de hoogte van lonen maakt het echter lastig om dit vast te stellen. De verplichte regels omtrent loontransparantie moeten deze discriminatie nu blootleggen en zorgen voor een rechtvaardig loonbeleid dat vrouwen economisch versterkt.”

“Om de gender loon- en pensioenkloof volledig weg te werken, is ook de volledige implementatie van de Sociale Pijler die er kwam onder leiding van voormalig Eurocommissaris Marianne Thyssen, cruciaal. Verder moet de EU de strijd aangaan tegen geweld op vrouwen en genderstereotypen doorbreken. Ik blijf bovendien hameren op het promoten van vrouwelijk ondernemerschap. Eén ding is zeker: een Europese Unie die vrouwen de kansen geeft die ze verdienen, zal socialer, veerkrachtiger en sterker zijn!”

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen