Menu
EU lanceert digitaal burgerplatform voor de Conferentie over de toekomst van Europa

EU lanceert digitaal burgerplatform voor de Conferentie over de toekomst van Europa

- Brussel
Europese Unie
3 min. leestijd

“De toekomst ligt in jouw handen”: met deze slogan wil de Commissie een groot debat over de toekomst van Europa op gang brengen. Daarom lanceert ze een meertalig digitaal platform om burgers zo goed mogelijk te betrekken.

Cindy Franssen: “Dankzij dit nieuwe meertalige digitale platform kunnen burgers uit de hele EU vanaf 19 april hun mening geven over ieder onderwerp dat zij belangrijk achten voor de toekomst van Europa. Hiermee kunnen burgers voor het eerst op Europees niveau hun ideeën naar voren brengen. Het platform zal functioneren als het centrale punt van de Conferentie, dat alle bijdragen bundelt en publiek maakt, inclusief lokale evenementen, Europese burgerpanels en plenaire vergaderingen en dat in alle officiële talen van de EU.”

 “Met de versterkte burgerparticipatie hopen we een meer solidair, krachtdadig en efficiënt Europa tot stand te brengen. Ik hoop dat deze ideeën ook onderdeel worden van de analyse en de conclusies van de Conferentie zodat er een verandering komt”, vervolgt Cindy. “Een speciaal feedbackmechanisme zal de belangrijkste punten bundelen en analyseren, zodat deze meegenomen kunnen worden tijdens de Europese burgerpanels en de plenaire vergaderingen. Op het platform vind je ook een kalender waarop evenementen op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau kunnen gepromoot worden. De evenementen komen ook op een kaart zodat geïnteresseerden makkelijk kunnen zoeken naar bijeenkomsten in eigen buurt.”

“Ik roep alle burgers op om thema’s die hen nauw aan het hart liggen, ook daadwerkelijk te bespreken. De voorgestelde thema’s tonen alvast hoe relevant de conferentie kan en moet zijn:

  • Klimaatverandering en milieu
  • Gezondheid
  • Een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en werkgelegenheid
  • De EU in de wereld
  • Waarden en rechten, rechtsstaat, veiligheid
  • Digitale transformatie
  • Europese democratie
  • Migratie
  • Onderwijs, cultuur, jeugdzaken en sport
Link naar het platform: https://futureu.europa.eu/
Achtergrondinformatie:

Op 10 maart ondertekenden het Europees Parlement, de Raad en de Commissie een gezamenlijke verklaring die groen licht geeft aan de veelbesproken Conferentie over de Toekomst van Europa. In deze verklaring beloven de EU-instellingen “te luisteren naar de burger en gevolg te geven aan aanbevelingen die uit de Conferentie zullen ontspringen”.

Op 9 mei, de Dag van Europa, lanceren het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad de Conferentie over de toekomst van Europa, die tot 2022 duurt.

 

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen