Menu
Extra maatregelen voor vlottere voedselbedeling tijdens COVID-19 pandemie

Extra maatregelen voor vlottere voedselbedeling tijdens COVID-19 pandemie

Armoede
3 min. leestijd

Vandaag heeft het Europees Parlement de richtlijnen van het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) aangepast. Europarlementslid Cindy Franssen (CD&V): “Een tijdelijke versoepeling van de voorwaarden en 100% co-financiering moet leiden tot snellere, veiligere en efficiëntere voedselbedeling in België en de andere lidstaten. Het is onze moral duty om de meest kwetsbaren te beschermen. De EU en onze regering nemen daarin hun verantwoordelijkheid. Solidariteit is onze belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen deze crisis.”

Cindy Franssen: “De huidige coronacrisis treft in het bijzonder de meest behoeftigen. De gestemde maatregelen zullen tot gevolg hebben dat het FEAD-fonds op een snelle, veilige en efficiënte manier kan worden ingezet. Hierdoor komt de voedsel- en materiële hulp sneller terecht bij diegenen die dit het meest nodig hebben. Naast een snellere werkwijze in crisistijd, wordt ook tijdelijk de co-financieringsgraad opgetrokken van 85% naar 100%, waardoor onze Belgische partnerorganisaties hun nieuwe projecten volledig met Europese middelen gefinancierd kunnen zien.”

"Het is onze moral duty om de meest kwetsbaren te beschermen. De EU en onze regering nemen daarin hun verantwoordelijkheid. Solidariteit is onze belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen deze crisis." Cindy Franssen

Ook minister Nathalie Muylle, die onlangs samen met minister Ducarme een taskforce in het leven riep om kwetsbare groepen in coronatijden te steunen, reageert positief: “De impact van de corona-epidemie op ons leven is groot en dat is zeker zo voor mensen die zich daarvoor al in een kwetsbare positie bevonden. Begin deze maand hebben we vanuit de federale regering daarom meer dan 3 miljoen euro gedeblokkeerd om de continuïteit te verzekeren van de voedselhulp aan de meest kwetsbare mensen. Het is een sterk signaal vanuit Europa dat er nu ook maatregelen komen om de voedselbedeling sneller en veiliger te laten verlopen”, aldus Nathalie Muylle.

FEAD (Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen) is het Europees Fonds dat middelen voorziet voor o.m. voedselhulp aan de meest kwetsbaren in onze samenleving. Het is de POD Maatschappelijke Integratie die een bedrag van ongeveer 88 miljoen beheert voor de programmaperiode 2014-2020, en dit in nauwe samenwerking met haar partners. Met de steun van dit Fonds, voorziet de POD Maatschappelijke Integratie jaarlijks ongeveer 358 OCMW’s en 419 organisaties – in samenwerking met de 9 voedselbanken van het land, het Rode Kruis, ODC Antwerpen en Alimen'T – van goederen om te doneren aan de meest behoeftigen in België.

Tenslotte kan het fonds tijdelijk gebruikt worden voor de aankoop van beschermingsmateriaal dat dringend nodig is voor de bescherming van de vrijwilligers bij de bedeling van voedselhulp en materiële hulp. Op dit moment is deze bescherming, door een acuut tekort aan mondmaskers en handgels, nog ontoereikend.

Meest gelezen
© 2024 Cindy Franssen